7 slaných receptů s arašídovým máslem
V jednom z předchozích článků jsme vám představili sladké recepty s arašídovým máslem. Dnes tu pro vás máme hned několik receptů na slaná jídla, která zachutnají všem gurmánům!
Satay omáčka s arašídovým máslem
Omáčku satay můžete servírovat spolu s kuřecím masem nebo ji použít jako vynikající dip ke slaným pokrmům. Na přípravu satay omáčky budete potřebovat:
- 3 lžíce arašídového másla
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička chilli
- 1 lžíce rybí omáčky
- 200 ml kokosového mléka
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce mletého koriandru
- šťáva z 1 limetky
Všechny ingredience, kromě limetkové šťávy, dejte do malého hrnce a prohřívejte je, dokud celá směs hezky nezhoustne. Nechejte vychladnout (mělo by stačit 10 minut) a přidejte limetkovou šťávu.
Zapékané kuře s brokolicí a arašídovým máslem
Na přípravu tohoto receptu budete potřebovat:
- 80 g arašídového másla
- 1 lžíci sezamového oleje
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky chilli omáčky
- 2 lžičky rýžového octa
- 4 kusy kuřecích stehenních řízků
- 1 malá brokolice
- sůl
Zapékanou pochoutku připravit následujícím způsobem:
- Svou troubu předehřejte asi na 170 °C.
- Smíchejte arašídové máslo s několik lžícemi vody, sezamovým olejem, sójovou omáčkou, chilli omáčkou a s rýžovým octem.
- Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky a promíchejte s připravenou směsí a růžičkami brokolice.
- Vše dejte do zapékací mísy, podlijte pár lžícemi vody, zakryjte alobalem a pečte asi 10 minut. Poté alobal sundejte, zvyšte teplotu na 200 °C a nechejte pracovat až bude maso hezky zlatavé.
Arašídová omáčka k letním závitkům
Na arašídovou omáčku budete potřebovat:
- 100 g arašídového másla
- lžíci sójové omáčky
- lžičku čekankového sirupu
- 2 stroužky nasekaného česneku
- chilli
- 100 ml kokosového mléka
Na závitky pak:
- 21 ks rýžového papíru
- 100 g rýžových nudlí
- 360 g hovězího mletého masa
- mrkev, okurku, salát
- koriandr
- kešu
- sůl, pepř
- Smíchejte všechny suroviny kromě kokosového mléka. To je potřeba zahřát v hrnci a postupně lehce vmíchat do připravené směsi tak, aby vznikla arašídová omáčka.
- Orestujte hovězí maso nasucho na pánvi, také ho osolte a opepřete.
- Uvařte podle návodu rýžové nudle a nechejte je vychládnout.
- Okurku a mrkev nakrájejte na delší nudličky.
- Namočte rýžový papír v teplé vodě a dejte do něj kousek salátu, nudlí, masa, zeleniny, koriandru, trochu rozdrcených kešu oříšků a trochu arašídové omáčky. Zabalte závitek a je to!
Závitky pak servírujte s malou miskou arašídové omáčky.
Mrkvový salát s arašídovým máslem
Na přípravu mrkvového salátu s arašídovým máslem budete potřebovat:
- 5 mrkví
- 2 snítky jarní cibulky
- 3 lžíce arašídového másla
- 2 lžíce jablečného octa
- 1,5 lžíce sójové omáčky
- ½ třtinového cukru
- ½ lžičky sezamového oleje
- 2 lžíce bílých sezamových semínek
Jak na přípravu salátu:
- Opražte na pánvi nasucho sezamová semínka a nechejte je zchladnout.
- Nakrájejte mrkev na tenké šikmé plátky nebo na ně použijte škrabku, která vám s tím pomůže a dejte mrkev do velké mísy.
- Promíchejte v malé misce arašídové máslo, ocet, sójovou omáčku, cukr a sezamový olej. Přidejte 2 lžíce vody.
- Omáčku přidejte k mrkvi a vše dobře promíchejte.
- Na závěr salát posypte opraženými semínky.
Brokolicový salát s arašídovým máslem
Co budete potřebovat:
- 500 g brokolice
- 500 g květáku
- 150 g hrášku
- 4 vařená vejce
- 4 rajčata,
- 100 ml mléka
- sůl
- petrželová nať
- 1 velký jogurt
- 3 lžíce arašídového másla
Jak na přípravu:
- Povařte brokolici a květák ve slané vodě a sceďte.
- Promíchejte s hráškem, nakrájenými rajčaty a uvařenými vajíčky.
- Vše posypejte sekanou petrželovou natí.
- Zahřejte mléko a rozpusťte v něm arašídové máslo.
- Vmíchejte do jogurtu, osolte, opepřete a nechejte vychladnout.
Omáčku si raději připravte předem a nechejte ji zchladit v ledničce. Podávejte ji zvlášť a polejte si podle chuti svou porci zeleniny.
Těstoviny s lososem a omáčkou z arašídového másla
Na přípravu receptu plného exotických chutí budete potřebovat:
- 300 g lososa s kůží
- 200 g těstovin (druh podle vaší libosti)
- ½ lžíce miso pasty
- 1 lžíci sójové omáčky
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžička třtinového cukru
- olivový olej
- sůl
- koriandr, chilli, jarní cibulku, limetku
Na omáčku:
- 6 lžic arašídového másla
- 4 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce miso pasty
- 1 lžíce sladkého rýžového vína
- 3 stroužky česneku
- ½ nastrouhaného čerstvého zázvoru
A jak tohle jídlo připravit?
- Filet lososa nakrájejte na 2 až 3 cm široké porce, kůži na něm ponechejte.
- V misce prošlehejte miso pasu se sójovou omáčkou a olejem. Touto směsí potřete lososa a nechejte asi 10 minut odpočívat v pokojové teplotě.
- Jednotlivé porce lososa lehce obalte v cukru, dejte na rozpálenou pánev s trochou oleje a rychle, zprudka opečeme za všech stran. Poté porce lososa osolte.
- Dejte uvařit těstoviny.
- V mixéru zpracujte všechny suroviny. Pokud je směs příliš hutná, přidejte 1 až 2 lžíce vody z těstovin. Omáčka by měla být hustá, ale zároveň by měla pomalu stékat ze lžíce.
- Sceďte těstoviny a smíchejte je pořádně s omáčkou.
- Těstoviny naservírujte na talíř a přidejte kousky lososa, na které dáte pár lístků nebo špetku koriandru, nasekanou chilli papričku, jarní cibulku a šťávu z limetky pro dochucení. Na závěr lososa můžete případně posypat černými sezamovými semínky.
Krémové kuřecí kari s arašídovým máslem
Na 4 porce budete potřebovat:
- 1 lžíci kokosového oleje
- 400 g kuřecího masa nakrájeného na kostky
- 1 cibuli nakrájenou na plátky
- 2 stroužky česneku nasekaného najemno
- kousek zázvoru (podle chuti) nakrájeného najemno
- 1 chilli paprička nakrájená najemno
- 5 lžic kari
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1 hrst čerstvého koriandru nasekaného najemno
- 400 ml kokosového mléka
- 100 g křupavého arašídového másla
Příprava kari s arašídovým máslem:
- Rozehřejte na velké pánvi kokosový olej a přidejte nakrájené kuřecí maso. Trochu ho okořeňte a opečte, potom dejte stranou.
- Dejte na pánev cibuli, lehce osmažte. Pak přidejte česnek, zázvor, chilli a opékejte 1-2 minuty. Následně přidejte kari a sklenici vody. Vše přiveďte k varu, míchejte a vařte asi 5 minut.
- Přidejte nasekaná rajčata a koriandr, promíchejte a vařte dalších10 minut, sem tam vše zamíchejte.
- Do omáčky postupně přimíchejte kokosové mléko a přidejte i křupavé arašídové máslo. Vše důkladně promíchejte, snižte teplotu a míchejte, dokud omáčka nebude mít odpovídající konzistenci.
Ke kari omáčce s křupavým arašídovým máslem si dejte nejlépe rýži basmati nebo chléb naan.