7 slaných receptů s arašídovým máslem

1_1

V jednom z předchozích článků jsme vám představili sladké recepty s arašídovým máslem. Dnes tu pro vás máme hned několik receptů na slaná jídla, která zachutnají všem gurmánům!

Satay omáčka s arašídovým máslem

Omáčku satay můžete servírovat spolu s kuřecím masem nebo ji použít jako vynikající dip ke slaným pokrmům. Na přípravu satay omáčky budete potřebovat:

  • 3 lžíce arašídového másla
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 200 ml kokosového mléka
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce mletého koriandru
  • šťáva z 1 limetky

Všechny ingredience, kromě limetkové šťávy, dejte do malého hrnce a prohřívejte je, dokud celá směs hezky nezhoustne. Nechejte vychladnout (mělo by stačit 10 minut) a přidejte limetkovou šťávu.

835_zero-butter-krem-arasidy-400-g_912x320

Zapékané kuře s brokolicí a arašídovým máslem

Na přípravu tohoto receptu budete potřebovat:

  • 80 g arašídového másla
  • 1 lžíci sezamového oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky chilli omáčky
  • 2 lžičky rýžového octa
  • 4 kusy kuřecích stehenních řízků
  • 1 malá brokolice
  • sůl

Zapékanou pochoutku připravit následujícím způsobem:

  1. Svou troubu předehřejte asi na 170 °C.
  2. Smíchejte arašídové máslo s několik lžícemi vody, sezamovým olejem, sójovou omáčkou, chilli omáčkou a s rýžovým octem.
  3. Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky a promíchejte s připravenou směsí a růžičkami brokolice.
  4. Vše dejte do zapékací mísy, podlijte pár lžícemi vody, zakryjte alobalem a pečte asi 10 minut. Poté alobal sundejte, zvyšte teplotu na 200 °C a nechejte pracovat až bude maso hezky zlatavé.

2_1

Arašídová omáčka k letním závitkům

Na arašídovou omáčku budete potřebovat:

  • 100 g arašídového másla
  • lžíci sójové omáčky
  • lžičku čekankového sirupu
  • 2 stroužky nasekaného česneku
  • chilli
  • 100 ml kokosového mléka

Na závitky pak:

  • 21 ks rýžového papíru
  • 100 g rýžových nudlí
  • 360 g hovězího mletého masa
  • mrkev, okurku, salát
  • koriandr
  • kešu
  • sůl, pepř
  1. Smíchejte všechny suroviny kromě kokosového mléka. To je potřeba zahřát v hrnci a postupně lehce vmíchat do připravené směsi tak, aby vznikla arašídová omáčka.
  2. Orestujte hovězí maso nasucho na pánvi, také ho osolte a opepřete.
  3. Uvařte podle návodu rýžové nudle a nechejte je vychládnout.
  4. Okurku a mrkev nakrájejte na delší nudličky.
  5. Namočte rýžový papír v teplé vodě a dejte do něj kousek salátu, nudlí, masa, zeleniny, koriandru, trochu rozdrcených kešu oříšků a trochu arašídové omáčky. Zabalte závitek a je to!

Závitky pak servírujte s malou miskou arašídové omáčky.

742_arasidovy-krem-1-000g_912x320

Mrkvový salát s arašídovým máslem

Na přípravu mrkvového salátu s arašídovým máslem budete potřebovat:

  • 5 mrkví
  • 2 snítky jarní cibulky
  • 3 lžíce arašídového másla
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1,5 lžíce sójové omáčky
  • ½ třtinového cukru
  • ½ lžičky sezamového oleje
  • 2 lžíce bílých sezamových semínek

Jak na přípravu salátu:

  1. Opražte na pánvi nasucho sezamová semínka a nechejte je zchladnout.
  2. Nakrájejte mrkev na tenké šikmé plátky nebo na ně použijte škrabku, která vám s tím pomůže a dejte mrkev do velké mísy.
  3. Promíchejte v malé misce arašídové máslo, ocet, sójovou omáčku, cukr a sezamový olej. Přidejte 2 lžíce vody.
  4. Omáčku přidejte k mrkvi a vše dobře promíchejte.
  5. Na závěr salát posypte opraženými semínky.

4

Brokolicový salát s arašídovým máslem

Co budete potřebovat:

  • 500 g brokolice
  • 500 g květáku
  • 150 g hrášku
  • 4 vařená vejce
  • 4 rajčata,
  • 100 ml mléka
  • sůl
  • petrželová nať
  • 1 velký jogurt
  • 3 lžíce arašídového másla

Jak na přípravu:

  1. Povařte brokolici a květák ve slané vodě a sceďte.
  2. Promíchejte s hráškem, nakrájenými rajčaty a uvařenými vajíčky.
  3. Vše posypejte sekanou petrželovou natí.
  4. Zahřejte mléko a rozpusťte v něm arašídové máslo.
  5. Vmíchejte do jogurtu, osolte, opepřete a nechejte vychladnout.


Omáčku si raději připravte předem a nechejte ji zchladit v ledničce. Podávejte ji zvlášť a polejte si podle chuti svou porci zeleniny.

1060-1_kokosovy-olej-bio-450ml_912x320

 

 

Těstoviny s lososem a omáčkou z arašídového másla

Na přípravu receptu plného exotických chutí budete potřebovat

  • 300 g lososa s kůží
  • 200 g těstovin (druh podle vaší libosti)
  • ½ lžíce miso pasty
  • 1 lžíci sójové omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžička třtinového cukru
  • olivový olej
  • sůl
  • koriandr, chilli, jarní cibulku, limetku

Na omáčku:

  • 6 lžic arašídového másla
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce miso pasty
  • 1 lžíce sladkého rýžového vína
  • 3 stroužky česneku
  • ½ nastrouhaného čerstvého zázvoru

A jak tohle jídlo připravit?

  1. Filet lososa nakrájejte na 2 až 3 cm široké porce, kůži na něm ponechejte.
  2. V misce prošlehejte miso pasu se sójovou omáčkou a olejem. Touto směsí potřete lososa a nechejte asi 10 minut odpočívat v pokojové teplotě.
  3. Jednotlivé porce lososa lehce obalte v cukru, dejte na rozpálenou pánev s trochou oleje a rychle, zprudka opečeme za všech stran. Poté porce lososa osolte.
  4. Dejte uvařit těstoviny.
  5. V mixéru zpracujte všechny suroviny. Pokud je směs příliš hutná, přidejte 1 až 2 lžíce vody z těstovin. Omáčka by měla být hustá, ale zároveň by měla pomalu stékat ze lžíce.
  6. Sceďte těstoviny a smíchejte je pořádně s omáčkou.
  7. Těstoviny naservírujte na talíř a přidejte kousky lososa, na které dáte pár lístků nebo špetku koriandru, nasekanou chilli papričku, jarní cibulku a šťávu z limetky pro dochucení. Na závěr lososa můžete případně posypat černými sezamovými semínky.

3

Krémové kuřecí kari s arašídovým máslem

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 1 lžíci kokosového oleje
  • 400 g kuřecího masa nakrájeného na kostky
  • 1 cibuli nakrájenou na plátky
  • 2 stroužky česneku nasekaného najemno
  • kousek zázvoru (podle chuti) nakrájeného najemno
  • 1 chilli paprička nakrájená najemno
  • 5 lžic kari
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 hrst čerstvého koriandru nasekaného najemno
  • 400 ml kokosového mléka
  • 100 g křupavého arašídového másla

Příprava kari s arašídovým máslem: 

  1. Rozehřejte na velké pánvi kokosový olej a přidejte nakrájené kuřecí maso. Trochu ho okořeňte a opečte, potom dejte stranou.
  2. Dejte na pánev cibuli, lehce osmažte. Pak přidejte česnek, zázvor, chilli a opékejte 1-2 minuty. Následně přidejte kari a sklenici vody. Vše přiveďte k varu, míchejte a vařte asi 5 minut. 
  3. Přidejte nasekaná rajčata a koriandr, promíchejte a vařte dalších10 minut, sem tam vše zamíchejte.
  4. Do omáčky postupně přimíchejte kokosové mléko a přidejte i křupavé arašídové máslo. Vše důkladně promíchejte, snižte teplotu a míchejte, dokud omáčka nebude mít odpovídající konzistenci.

Ke kari omáčce s křupavým arašídovým máslem si dejte nejlépe rýži basmati nebo chléb naan.