AKCE: Využijte nyní dopravu ZDARMA + DÁREK pro objednávky od 990 Kč!

7 zdravých receptů s medvědím česnekem

medvedi-cesnek-recepty

Medvědí česnek si v posledních letech v českých kuchyních  získal své pevné místo. A není divu. Nejen, že skvěle chutná, ale navíc našemu zdraví přináší celou řadu benefitů. V tomto článku pro vás máme hned 7 receptů, díky kterým si medvědí česnek užijete nejen na jaře, ale klidně po celý rok.

Špenát z medvědího česneku

Uvidíte, že falešný špenát z medvědího česneku je opravdová delikatesa. Výrazné česnekové chuti se nemusíte bát – při tepelné úpravě se zmírní a vy si užijete jídlo, které připomíná mladý špenát lehce doladěný česnekem.

Ingredience

  • 500 g listů medvědího česneku
  • 100 ml smetany na vaření
  • 2 cibule
  • máslo
  • pepř a sůl

Poduste na másle cibuli a přidejte k ní jemně nasekaný medvědí česnek. Podlijte vše trochou vody a duste doměkka. Jakmile listy změknou, nechejte odpařit přebytečnou vodu, dokud směs nebude hezky hustá. Podle vaší chuti přidejte sůl, pepř a přilijte smetanu. Stejně jako u klasického špenátu si i na tomto pochutnáte například s vařeným vajíčkem.

Pesto z medvědího česneku

Pesto z medvědího česneku je asi nejznámější a nejoblíbenější. Dá se použít na grilované ryby, do salátů, pomazánek, pod maso i na těstoviny nebo noky. V lednici vám vydrží až jeden rok, takže si na medvědím česneku můžete klidně pochutnávat i se sněhovou nadílkou za okny.

Ingredience

  • 25 listů medvědího česneku
  • 100 ml panenského olivového oleje
  • 40 g piniových nebo kešu oříšků, případně i mandlí
  • 40 g strouhaného parmazánu

Všechny suroviny krátce a důkladně rozmixujte a uskladněte v lednici v dobře těsnící skleničce. Jestli pesto neplánujete spotřebovat hned, spařte nejdříve listy medvědího česneku ve vroucí vodě, a pak je zchlaďte ve vodě studené. Zabráníte tak šednutí pesta. Pro dodání výraznějšího aroma pak do pesta přidejte jeden či dva stroužky česneku.

medvedi-cesnek-pesto

Kořenící směs s medvědím česnekem

Směs bohatě využijete při grilování, do salátu, stejně jako k dochucení omelet a dalších jídel.

Ingredience

  • 100 g sušeného medvědího česneku
  • 20 g sušené celerové natě
  • 20 g sušeného koriandru
  • 20 g barevného pepře
  • 10 g červené papriky
  • 10 g rozmarýnu
  • 10 g bazalky
  • 4 g sušené chilli papričky
  • 2 g římského kmínu
  • 100 g mořské soli

Pro usušení vyřízněte z listů medvědího česneku řapík se stonkem a pořádně je usušte. Poté je najemno rozemněte a promíchejte s ostatními surovinami. Směs skladujte v dobře těsnící skleničce, aby neztratila aroma.

Máslo s medvědím česnekem

Chcete klasickému máslu dodat trochu šmrnc? Dochuťte ho medvědím česnekem a dalšími bylinkami. Použít ho potom můžete na steaky, grilovaná masa, stejně jako na pečivo.

Ingredience

  • 350 g másla
  • 70 g medvědího česneku
  • 30 g strouhaného parmazánu
  • petrželová nať, pažitka, kopr
  • mořská sůl

Ušlehejte nebo utřete máslo s trochou soli. Nasekejte všechny bylinky najemno a přimíchejte je do másla. Na závěr přidejte nastrouhaný parmazán a podle chuti ještě případně dosolte. Máslo můžete dát do formiček nebo zabalit do potravinové folie a nechat ztuhnout v lednici. V té vám máslo vydrží asi 2 dny. Pokud si ho chcete uchovat na později, dejte ho do mrazáku.

medvedi-cesnek-maslo

Krém s medvědím česnekem

V této krémové polévce si užijete sílu medvědího česneku v kombinaci s jemnou smetanovou chutí.

Ingredience

  • 200 g másla
  • 120 g hladké mouky
  • 100 g medvědího česneku
  • 150 ml smetany na vaření
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 cibule

Zpěňte na másle najemno nakrájenou cibulku. Zaprašte moukou, kterou orestujete a zásmažku zalijte zeleninovým vývarem, rozšlehejte metličkou a provařte. Zmírněte plamen, přidejte smetanu na zjemnění a nasekaný medvědí česnek. Podle chuti přidejte sůl a pepř.

Rizoto s medvědím česnekem

Připravte si doma klasické italské rizoto s mladým hráškem, ke kterému se skvěle hodí právě i medvědí česnek.

Ingredience

  • 100 g medvědího česneku
  • 200 g mladého hrášku (čerstvě vyloupaného nebo mraženého)
  • 1 malá cibule nebo šalotka
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1 lžíce másla
  • 100 ml bílého vína
  • 250 g arborio rýže
  • 750 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • olivový olej

Poduste na pánvi jemně nakrájenou cibuli hezky do zlatova. Přidejte rýži, částečně ji osmahněte a poté podlijte vínem. Vše míchejte, dokud se vše neodpaří a víno nevsákne do rýže.

Poté přidejte naběračku vývaru a pokračujte dál v míchání, dokud je v pánvi tekutina. Následně přilijte další naběračku a pokračujte takto dál, až do změknutí rýže na skus (cca 15 minut).

Medvědí česnek důkladně opláchněte, nakrájej a přidejte k rýži. Vše promíchejte a nechejte listy zatáhnout a změknout. Vmíchejte máslo, parmazán a hrášek. Podle potřeby dosolte a dopepřete.

medvedi-cesnek-rizoto

Vaječná omeleta s medvědím česnekem

Na medvědím česneku si můžete pochutnat i na snídani. Klidně jen tak – s listy na chlebu s máslem, nebo třeba v omeletě.

Ingredience

  • 3 vejce
  • hrst listů medvědího česneku
  • sůl a pepř
  • čerstvá zelenina

Rozšlehejte vejce, osolte a opepřete je, přidejte hrst nasekaného medvědího česneku. Směs nalijte na mírně rozpálenou pánev a počkejte, až se omeleta zapeče. K hotové omeletě si přidejte i nakrájená cherry rajčátka nebo mrkev či jinou zeleninu.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení