AKCE: Využijte nyní dopravu ZDARMA + DÁREK pro objednávky od 990 Kč!

7 zdravých receptů s medvědím česnekem

medvedi-cesnek-recepty

Medvědí česnek si v posledních letech v českých kuchyních  získal své pevné místo. A není divu. Nejen, že skvěle chutná, ale navíc našemu zdraví přináší celou řadu benefitů. V tomto článku pro vás máme hned 7 receptů, díky kterým si medvědí česnek užijete nejen na jaře, ale klidně po celý rok.

Špenát z medvědího česneku

Uvidíte, že falešný špenát z medvědího česneku je opravdová delikatesa. Výrazné česnekové chuti se nemusíte bát – při tepelné úpravě se zmírní a vy si užijete jídlo, které připomíná mladý špenát lehce doladěný česnekem.

Ingredience

  • 500 g listů medvědího česneku
  • 100 ml smetany na vaření
  • 2 cibule
  • máslo
  • pepř a sůl

Poduste na másle cibuli a přidejte k ní jemně nasekaný medvědí česnek. Podlijte vše trochou vody a duste doměkka. Jakmile listy změknou, nechejte odpařit přebytečnou vodu, dokud směs nebude hezky hustá. Podle vaší chuti přidejte sůl, pepř a přilijte smetanu. Stejně jako u klasického špenátu si i na tomto pochutnáte například s vařeným vajíčkem.

Pesto z medvědího česneku

Pesto z medvědího česneku je asi nejznámější a nejoblíbenější. Dá se použít na grilované ryby, do salátů, pomazánek, pod maso i na těstoviny nebo noky. V lednici vám vydrží až jeden rok, takže si na medvědím česneku můžete klidně pochutnávat i se sněhovou nadílkou za okny.

Ingredience

  • 25 listů medvědího česneku
  • 100 ml panenského olivového oleje
  • 40 g piniových nebo kešu oříšků, případně i mandlí
  • 40 g strouhaného parmazánu

Všechny suroviny krátce a důkladně rozmixujte a uskladněte v lednici v dobře těsnící skleničce. Jestli pesto neplánujete spotřebovat hned, spařte nejdříve listy medvědího česneku ve vroucí vodě, a pak je zchlaďte ve vodě studené. Zabráníte tak šednutí pesta. Pro dodání výraznějšího aroma pak do pesta přidejte jeden či dva stroužky česneku.

medvedi-cesnek-pesto

Kořenící směs s medvědím česnekem

Směs bohatě využijete při grilování, do salátu, stejně jako k dochucení omelet a dalších jídel.

Ingredience

  • 100 g sušeného medvědího česneku
  • 20 g sušené celerové natě
  • 20 g sušeného koriandru
  • 20 g barevného pepře
  • 10 g červené papriky
  • 10 g rozmarýnu
  • 10 g bazalky
  • 4 g sušené chilli papričky
  • 2 g římského kmínu
  • 100 g mořské soli

Pro usušení vyřízněte z listů medvědího česneku řapík se stonkem a pořádně je usušte. Poté je najemno rozemněte a promíchejte s ostatními surovinami. Směs skladujte v dobře těsnící skleničce, aby neztratila aroma.

Máslo s medvědím česnekem

Chcete klasickému máslu dodat trochu šmrnc? Dochuťte ho medvědím česnekem a dalšími bylinkami. Použít ho potom můžete na steaky, grilovaná masa, stejně jako na pečivo.

Ingredience

  • 350 g másla
  • 70 g medvědího česneku
  • 30 g strouhaného parmazánu
  • petrželová nať, pažitka, kopr
  • mořská sůl

Ušlehejte nebo utřete máslo s trochou soli. Nasekejte všechny bylinky najemno a přimíchejte je do másla. Na závěr přidejte nastrouhaný parmazán a podle chuti ještě případně dosolte. Máslo můžete dát do formiček nebo zabalit do potravinové folie a nechat ztuhnout v lednici. V té vám máslo vydrží asi 2 dny. Pokud si ho chcete uchovat na později, dejte ho do mrazáku.

medvedi-cesnek-maslo

Krém s medvědím česnekem

V této krémové polévce si užijete sílu medvědího česneku v kombinaci s jemnou smetanovou chutí.

Ingredience

  • 200 g másla
  • 120 g hladké mouky
  • 100 g medvědího česneku
  • 150 ml smetany na vaření
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 cibule

Zpěňte na másle najemno nakrájenou cibulku. Zaprašte moukou, kterou orestujete a zásmažku zalijte zeleninovým vývarem, rozšlehejte metličkou a provařte. Zmírněte plamen, přidejte smetanu na zjemnění a nasekaný medvědí česnek. Podle chuti přidejte sůl a pepř.

Rizoto s medvědím česnekem

Připravte si doma klasické italské rizoto s mladým hráškem, ke kterému se skvěle hodí právě i medvědí česnek.

Ingredience

  • 100 g medvědího česneku
  • 200 g mladého hrášku (čerstvě vyloupaného nebo mraženého)
  • 1 malá cibule nebo šalotka
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1 lžíce másla
  • 100 ml bílého vína
  • 250 g arborio rýže
  • 750 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • olivový olej

Poduste na pánvi jemně nakrájenou cibuli hezky do zlatova. Přidejte rýži, částečně ji osmahněte a poté podlijte vínem. Vše míchejte, dokud se vše neodpaří a víno nevsákne do rýže.

Poté přidejte naběračku vývaru a pokračujte dál v míchání, dokud je v pánvi tekutina. Následně přilijte další naběračku a pokračujte takto dál, až do změknutí rýže na skus (cca 15 minut).

Medvědí česnek důkladně opláchněte, nakrájej a přidejte k rýži. Vše promíchejte a nechejte listy zatáhnout a změknout. Vmíchejte máslo, parmazán a hrášek. Podle potřeby dosolte a dopepřete.

medvedi-cesnek-rizoto

Vaječná omeleta s medvědím česnekem

Na medvědím česneku si můžete pochutnat i na snídani. Klidně jen tak – s listy na chlebu s máslem, nebo třeba v omeletě.

Ingredience

  • 3 vejce
  • hrst listů medvědího česneku
  • sůl a pepř
  • čerstvá zelenina

Rozšlehejte vejce, osolte a opepřete je, přidejte hrst nasekaného medvědího česneku. Směs nalijte na mírně rozpálenou pánev a počkejte, až se omeleta zapeče. K hotové omeletě si přidejte i nakrájená cherry rajčátka nebo mrkev či jinou zeleninu.