7 zdravých receptů s medvědím česnekem
Medvědí česnek si v posledních letech v českých kuchyních získal své pevné místo. A není divu. Nejen, že skvěle chutná, ale navíc našemu zdraví přináší celou řadu benefitů. V tomto článku pro vás máme hned 7 receptů, díky kterým si medvědí česnek užijete nejen na jaře, ale klidně po celý rok.
Špenát z medvědího česneku
Uvidíte, že falešný špenát z medvědího česneku je opravdová delikatesa. Výrazné česnekové chuti se nemusíte bát – při tepelné úpravě se zmírní a vy si užijete jídlo, které připomíná mladý špenát lehce doladěný česnekem.
Ingredience
- 500 g listů medvědího česneku
- 100 ml smetany na vaření
- 2 cibule
- máslo
- pepř a sůl
Poduste na másle cibuli a přidejte k ní jemně nasekaný medvědí česnek. Podlijte vše trochou vody a duste doměkka. Jakmile listy změknou, nechejte odpařit přebytečnou vodu, dokud směs nebude hezky hustá. Podle vaší chuti přidejte sůl, pepř a přilijte smetanu. Stejně jako u klasického špenátu si i na tomto pochutnáte například s vařeným vajíčkem.
Pesto z medvědího česneku
Pesto z medvědího česneku je asi nejznámější a nejoblíbenější. Dá se použít na grilované ryby, do salátů, pomazánek, pod maso i na těstoviny nebo noky. V lednici vám vydrží až jeden rok, takže si na medvědím česneku můžete klidně pochutnávat i se sněhovou nadílkou za okny.
Ingredience
- 25 listů medvědího česneku
- 100 ml panenského olivového oleje
- 40 g piniových nebo kešu oříšků, případně i mandlí
- 40 g strouhaného parmazánu
Všechny suroviny krátce a důkladně rozmixujte a uskladněte v lednici v dobře těsnící skleničce. Jestli pesto neplánujete spotřebovat hned, spařte nejdříve listy medvědího česneku ve vroucí vodě, a pak je zchlaďte ve vodě studené. Zabráníte tak šednutí pesta. Pro dodání výraznějšího aroma pak do pesta přidejte jeden či dva stroužky česneku.
Kořenící směs s medvědím česnekem
Směs bohatě využijete při grilování, do salátu, stejně jako k dochucení omelet a dalších jídel.
Ingredience
- 100 g sušeného medvědího česneku
- 20 g sušené celerové natě
- 20 g sušeného koriandru
- 20 g barevného pepře
- 10 g červené papriky
- 10 g rozmarýnu
- 10 g bazalky
- 4 g sušené chilli papričky
- 2 g římského kmínu
- 100 g mořské soli
Pro usušení vyřízněte z listů medvědího česneku řapík se stonkem a pořádně je usušte. Poté je najemno rozemněte a promíchejte s ostatními surovinami. Směs skladujte v dobře těsnící skleničce, aby neztratila aroma.
Máslo s medvědím česnekem
Chcete klasickému máslu dodat trochu šmrnc? Dochuťte ho medvědím česnekem a dalšími bylinkami. Použít ho potom můžete na steaky, grilovaná masa, stejně jako na pečivo.
Ingredience
- 350 g másla
- 70 g medvědího česneku
- 30 g strouhaného parmazánu
- petrželová nať, pažitka, kopr
- mořská sůl
Ušlehejte nebo utřete máslo s trochou soli. Nasekejte všechny bylinky najemno a přimíchejte je do másla. Na závěr přidejte nastrouhaný parmazán a podle chuti ještě případně dosolte. Máslo můžete dát do formiček nebo zabalit do potravinové folie a nechat ztuhnout v lednici. V té vám máslo vydrží asi 2 dny. Pokud si ho chcete uchovat na později, dejte ho do mrazáku.
Krém s medvědím česnekem
V této krémové polévce si užijete sílu medvědího česneku v kombinaci s jemnou smetanovou chutí.
Ingredience
- 200 g másla
- 120 g hladké mouky
- 100 g medvědího česneku
- 150 ml smetany na vaření
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 cibule
Zpěňte na másle najemno nakrájenou cibulku. Zaprašte moukou, kterou orestujete a zásmažku zalijte zeleninovým vývarem, rozšlehejte metličkou a provařte. Zmírněte plamen, přidejte smetanu na zjemnění a nasekaný medvědí česnek. Podle chuti přidejte sůl a pepř.
Rizoto s medvědím česnekem
Připravte si doma klasické italské rizoto s mladým hráškem, ke kterému se skvěle hodí právě i medvědí česnek.
Ingredience
- 100 g medvědího česneku
- 200 g mladého hrášku (čerstvě vyloupaného nebo mraženého)
- 1 malá cibule nebo šalotka
- 3 lžíce strouhaného parmazánu
- 1 lžíce másla
- 100 ml bílého vína
- 250 g arborio rýže
- 750 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
- olivový olej
Poduste na pánvi jemně nakrájenou cibuli hezky do zlatova. Přidejte rýži, částečně ji osmahněte a poté podlijte vínem. Vše míchejte, dokud se vše neodpaří a víno nevsákne do rýže.
Poté přidejte naběračku vývaru a pokračujte dál v míchání, dokud je v pánvi tekutina. Následně přilijte další naběračku a pokračujte takto dál, až do změknutí rýže na skus (cca 15 minut).
Medvědí česnek důkladně opláchněte, nakrájej a přidejte k rýži. Vše promíchejte a nechejte listy zatáhnout a změknout. Vmíchejte máslo, parmazán a hrášek. Podle potřeby dosolte a dopepřete.
Vaječná omeleta s medvědím česnekem
Na medvědím česneku si můžete pochutnat i na snídani. Klidně jen tak – s listy na chlebu s máslem, nebo třeba v omeletě.
Ingredience
- 3 vejce
- hrst listů medvědího česneku
- sůl a pepř
- čerstvá zelenina
Rozšlehejte vejce, osolte a opepřete je, přidejte hrst nasekaného medvědího česneku. Směs nalijte na mírně rozpálenou pánev a počkejte, až se omeleta zapeče. K hotové omeletě si přidejte i nakrájená cherry rajčátka nebo mrkev či jinou zeleninu.