AKCE: Využijte nyní dopravu ZDARMA pro objednávky od 990 Kč!

Vánoce zdravě, chutně a bez obžerství

stedrovecerni-vecere-manulo

Týdny nakupování, plánování, pečení, vaření, smažení a potom… Těžký žaludek a těžká hlava z toho, co se vším tím zbylým jídlem. Připomíná vám to něco? Pojďte si letos Vánoce užít zdravěji a bez plýtvání potravinami. V našem článku pro vás jako vždy máme celou řadu tipů i několik historických zajímavostí týkajících se nejen štědrovečerní večeře.

Jak nakupovat na Vánoce

Nejdřív si doma hezky sedněte a udělejte si seznam cukroví a jídla, které chcete připravit. Množství nepřehánějte – zkrátka tak, aby se vše snědlo a nebylo až příliš „popravků“. Na tomhle základě pak sestavte nákupní seznam.

Jídlo nakupujte sytí. Jak se říká: „Velké oči, skončí to v koši.“ Takže než se pustíte do brázdění uliček v supermarketu, dejte si svačinu. A ještě lépe – nakupujte potraviny z lokálních zdrojů, od českých prodejců.

Nenechte se unést množstevními slevami – ne všechny se vyplatí, a to zvlášť, pokud se jedná o jídlo s krátkou dobou spotřeby.

Doma nákup vybalte a uskladněte jednotlivé potraviny tak, aby vám vydržely co nejdéle.

nakupni-seznam-vanoce

Pečení vánočního cukroví

V první řadě pamatujte na to, že pečení cukroví může být společnou rodinnou aktivitou. ;-) Vytvoříte si spoustu krásný vzpomínek plných vůni a pohodových chvil. A o tom přece Vánoce jsou. Víte, že klasické drobné vánoční cukroví vzniklo až s rozvojem průmyslové výroby cukru a s moderním vybavením kuchyně – troubou? Dřív se nejvíce pekl jakýsi předchůdce perníku, jehož historii můžeme sledovat až do dob starověkého Egypta, Řecka nebo Říma. Klasický perník, jak ho známe dnes se k nám dostal až ve 14. století z Německa. Recepty se dědily z generace na generaci a jednalo se o rodinné bohatství. 

Cílem pečení cukroví také není mít co nejvíc druhů. I když se říká, že bychom ho měli upéct 9 nebo dokonce 12 (jako apoštolů). Buďte u pečení kreativní – i z jednoho těsta můžete udělat několik druhů. Množství volte podle toho, kdo má co rád, a zbytečně se nepouštějte do cukroví, které je sice „tip top“, ale nikomu moc nejede.

Základem chutného cukroví jsou pak samozřejmě kvalitní suroviny, tak se raději vyhněte rychlým a levním receptům typu „lineckého z taveňáku“.

Manulo_banner blog do článku (1)

Náš tip - RAW datlové kuličky

Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek vlašských ořechů nebo mandlí
  • ½ hrnku strouhané datlové pasty
  • 2 lžičky kvalitního kakaa
  • Trochu skořice, muškátového oříšku

Postup:

  1. Orestujte ořechy nebo mandle, rozmixujte je a dejte do místy.
  2. Přidejte k ořechům datlovou pastu, kakao a koření.
  3. Vše důkladně promíchejte, aby vám vznikla jednolitá hmota.

Tvarujte rukama kuličky, které můžete obalit v:

Vidíte? Jeden recept a díky finální tečce dodáte tomuto cukroví hned několik barev a chutí. A jestli doma nemáte fanoušky oříšků, přidejte k datlové pastě kokosovou mouku.

Tradiční štědrovečerní večeře

Kapr v trojobalu a bramborový salát! Tohle menu na sváteční tabuli najde asi většina Čechů. I když ohledně složení toho „pravého bramborového salátu“ se dovedou vést sáhodlouhé rodinné debaty. :-)

Co nám říká historie? Dle katolíků měla být večeře na Štědrý den být postní, a proto by se o ní nemělo jíst maso běžných jatečních zvířat. Maso ryb, studenokrevných živočichů a bezmasá jídla jsou povolena. Na kapra v Česku padla volba z toho důvodu, že byl nejsnáze dostupný a nejrozšířenější, hned v závěsu za štikou. Kapra ale jedli hlavně městští a bohatí lidé, kteří si na Štědrý den dávali například i šneky nebo raky. Ti chudší jedli například houbového kubu a jako předkrm pučálku. Z německých tradic jsme pak převzali vinnou klobásu, postupně se nepohrdlo ani vepřovými řízky. To vše kvůli zesvětštění Vánoc. A přibližně v 70. let minulého století na sváteční tabuli zavítal výše zmiňovaný kapr smažený v trojobalu.

 vanocni-kapr-manulo

Jestli si na Vánoce chcete dopřát klasického smaženého kapra se salátem a pak to „vyběhat“, směle do toho! Jen prosím správně zpracujte spotřebovaný olej. Rozhodně ho nelijte do odpadu, po ochlazení odpadní vody v potrubí se totiž tuky sráží a dochází tak k ucpání kanalizační sítě i poškození čističek vod. Co tedy s ním?

  • Vychladlý olej nalijte do PET lahve a vyhoďte do kontejneru na tuky nebo odvezte do sběrného dvora.
  • Zkompostujte ho. Nelijte ho do kompostu v tekuté formě a o velkém objemu – aby nedošlo ke kontaminaci podzemních vod. Nejlépe nechejte olej nasáknout do pilin, kartonu, ubrousků a ty pak vložte do kompostu.

Pokud byste ale chtěli vyzkoušet některý z tradičních receptů naší historie, tady je máte. A pamatujte, že ryby je dobré so dopřávat nejen na Vánoce, ale v průběhu celého roku.

Kapr na černo

Tenhle recept je jeden z nejstarších, známý už ze středověku, kdy se míchaly slané a sladké chutě. A rozhodně stojí za vyzkoušení.

Co budete potřebovat:

  • 2 lžíce másla
  • 1 mrkev nastrouhanou
  • 1 menší celer nastrouhaný
  • 1 petržel nastrouhanou
  • 1 cibuli nakrájenou nadrobno
  • 2 lžíce cukru krupice
  • Koření – 3 hřebíčky, špetku tymiánu, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 bobkový list
  • 2 kolečka citronu i s kůrou
  • 25 ml octa
  • 4 lžíce povidel
  • 100 g sušených nakrájených švestek
  • 50 g mandlí nasekaných
  • 50 g vlašských ořechů nasekaných
  • 20 g rozinek
  • 750 ml rybího vývaru nebo vody
  • 6 porci osoleného kapra
  • Perník na strouhání

Postup:

  1. Rozehřejte ve větším hrnci máslo a osmahněte na něm zeleninu a cibuli. Přidejte cukr a za stálého míchání nechejte zkaramelizovat. Přidejte koření, citron a minutu opékejte. Přilijte ocet a nechejte ho odpařit. Tento základ omáčky zalijte vývarem či vodou a 5 minut zvolna vařte.
  2. Do vařící omáčky přidejte kapra a duste ho asi 15 minut za občasného otáčení. Pak ho vyndejte a přimíchejte do omáčky povidla.
  3. Sušené ovoce, rozinky, mandle a ořechy vařte asi 5 minut ve vodě.
  4. Propasírujte omáčku a přidejte do ní povařené sušené ovoce i s tekutinou a zahustěte perníkem.
  5. Před podáváním kapra ohřejte v páře a přelijte ho teplou omáčkou. Jako přílohu volte houskový knedlík nebo noky.

pucalka-pecenec-vanoce-manulo

Pučálka

Pučálka neboli pálenec je další z tradičních staročeských pochoutek.

Co budete potřebovat:

  • Celý zelený nepůlený hrách
  • Máslo (pro veganskou variantu slunečnicový olej)
  • Sůl a pepř, případně i majoránku

Postup:

  1. Hrách přeberte a nechejte 24 hodin bobtnat ve vodě.
  2. Druhý den hrách propláchněte a nechejte ho v misce naklíčit. Klíčení potrvá asi 2 až 3 dny. Každý den, ráno i večer, hrách propláchněte vlažnou vodou.
  3. Po naklíčení by klíčky měly být asi 1 cm dlouhé a hrách poměrně měkký.

 Pučálku pak můžete připravit dvěma způsoby:

  • Opražte ji na mírném plameni na másle nebo oleji.
  • Vysypejte hrách do pekáče v jedné vrstvě tak, aby se kuličky nepřekrývaly. Zakápněte olejem nebo polijte trochou másla, lehce osolte a pečte v troubě na 160 st. Při pečení hrách průběžně promíchávejte, aby se nepřipálil a pražte do zlatavé barvy asi 25 minut.

V obou případech pak hrách podle chuti dosolte, dopepřete a přidejte majoránku.

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné