AKCE: Využijte nyní dopravu ZDARMA + DÁREK pro objednávky od 990 Kč!

Vánoce zdravě, chutně a bez obžerství

stedrovecerni-vecere-manulo

Týdny nakupování, plánování, pečení, vaření, smažení a potom… Těžký žaludek a těžká hlava z toho, co se vším tím zbylým jídlem. Připomíná vám to něco? Pojďte si letos Vánoce užít zdravěji a bez plýtvání potravinami. V našem článku pro vás jako vždy máme celou řadu tipů i několik historických zajímavostí týkajících se nejen štědrovečerní večeře.

Jak nakupovat na Vánoce

Nejdřív si doma hezky sedněte a udělejte si seznam cukroví a jídla, které chcete připravit. Množství nepřehánějte – zkrátka tak, aby se vše snědlo a nebylo až příliš „popravků“. Na tomhle základě pak sestavte nákupní seznam.

Jídlo nakupujte sytí. Jak se říká: „Velké oči, skončí to v koši.“ Takže než se pustíte do brázdění uliček v supermarketu, dejte si svačinu. A ještě lépe – nakupujte potraviny z lokálních zdrojů, od českých prodejců.

Nenechte se unést množstevními slevami – ne všechny se vyplatí, a to zvlášť, pokud se jedná o jídlo s krátkou dobou spotřeby.

Doma nákup vybalte a uskladněte jednotlivé potraviny tak, aby vám vydržely co nejdéle.

nakupni-seznam-vanoce

Pečení vánočního cukroví

V první řadě pamatujte na to, že pečení cukroví může být společnou rodinnou aktivitou. ;-) Vytvoříte si spoustu krásný vzpomínek plných vůni a pohodových chvil. A o tom přece Vánoce jsou. Víte, že klasické drobné vánoční cukroví vzniklo až s rozvojem průmyslové výroby cukru a s moderním vybavením kuchyně – troubou? Dřív se nejvíce pekl jakýsi předchůdce perníku, jehož historii můžeme sledovat až do dob starověkého Egypta, Řecka nebo Říma. Klasický perník, jak ho známe dnes se k nám dostal až ve 14. století z Německa. Recepty se dědily z generace na generaci a jednalo se o rodinné bohatství. 

Cílem pečení cukroví také není mít co nejvíc druhů. I když se říká, že bychom ho měli upéct 9 nebo dokonce 12 (jako apoštolů). Buďte u pečení kreativní – i z jednoho těsta můžete udělat několik druhů. Množství volte podle toho, kdo má co rád, a zbytečně se nepouštějte do cukroví, které je sice „tip top“, ale nikomu moc nejede.

Základem chutného cukroví jsou pak samozřejmě kvalitní suroviny, tak se raději vyhněte rychlým a levním receptům typu „lineckého z taveňáku“.

Manulo_banner blog do článku (1)

Náš tip - RAW datlové kuličky

Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek vlašských ořechů nebo mandlí
  • ½ hrnku strouhané datlové pasty
  • 2 lžičky kvalitního kakaa
  • Trochu skořice, muškátového oříšku

Postup:

  1. Orestujte ořechy nebo mandle, rozmixujte je a dejte do místy.
  2. Přidejte k ořechům datlovou pastu, kakao a koření.
  3. Vše důkladně promíchejte, aby vám vznikla jednolitá hmota.

Tvarujte rukama kuličky, které můžete obalit v:

Vidíte? Jeden recept a díky finální tečce dodáte tomuto cukroví hned několik barev a chutí. A jestli doma nemáte fanoušky oříšků, přidejte k datlové pastě kokosovou mouku.

Tradiční štědrovečerní večeře

Kapr v trojobalu a bramborový salát! Tohle menu na sváteční tabuli najde asi většina Čechů. I když ohledně složení toho „pravého bramborového salátu“ se dovedou vést sáhodlouhé rodinné debaty. :-)

Co nám říká historie? Dle katolíků měla být večeře na Štědrý den být postní, a proto by se o ní nemělo jíst maso běžných jatečních zvířat. Maso ryb, studenokrevných živočichů a bezmasá jídla jsou povolena. Na kapra v Česku padla volba z toho důvodu, že byl nejsnáze dostupný a nejrozšířenější, hned v závěsu za štikou. Kapra ale jedli hlavně městští a bohatí lidé, kteří si na Štědrý den dávali například i šneky nebo raky. Ti chudší jedli například houbového kubu a jako předkrm pučálku. Z německých tradic jsme pak převzali vinnou klobásu, postupně se nepohrdlo ani vepřovými řízky. To vše kvůli zesvětštění Vánoc. A přibližně v 70. let minulého století na sváteční tabuli zavítal výše zmiňovaný kapr smažený v trojobalu.

 vanocni-kapr-manulo

Jestli si na Vánoce chcete dopřát klasického smaženého kapra se salátem a pak to „vyběhat“, směle do toho! Jen prosím správně zpracujte spotřebovaný olej. Rozhodně ho nelijte do odpadu, po ochlazení odpadní vody v potrubí se totiž tuky sráží a dochází tak k ucpání kanalizační sítě i poškození čističek vod. Co tedy s ním?

  • Vychladlý olej nalijte do PET lahve a vyhoďte do kontejneru na tuky nebo odvezte do sběrného dvora.
  • Zkompostujte ho. Nelijte ho do kompostu v tekuté formě a o velkém objemu – aby nedošlo ke kontaminaci podzemních vod. Nejlépe nechejte olej nasáknout do pilin, kartonu, ubrousků a ty pak vložte do kompostu.

Pokud byste ale chtěli vyzkoušet některý z tradičních receptů naší historie, tady je máte. A pamatujte, že ryby je dobré so dopřávat nejen na Vánoce, ale v průběhu celého roku.

Kapr na černo

Tenhle recept je jeden z nejstarších, známý už ze středověku, kdy se míchaly slané a sladké chutě. A rozhodně stojí za vyzkoušení.

Co budete potřebovat:

  • 2 lžíce másla
  • 1 mrkev nastrouhanou
  • 1 menší celer nastrouhaný
  • 1 petržel nastrouhanou
  • 1 cibuli nakrájenou nadrobno
  • 2 lžíce cukru krupice
  • Koření – 3 hřebíčky, špetku tymiánu, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 bobkový list
  • 2 kolečka citronu i s kůrou
  • 25 ml octa
  • 4 lžíce povidel
  • 100 g sušených nakrájených švestek
  • 50 g mandlí nasekaných
  • 50 g vlašských ořechů nasekaných
  • 20 g rozinek
  • 750 ml rybího vývaru nebo vody
  • 6 porci osoleného kapra
  • Perník na strouhání

Postup:

  1. Rozehřejte ve větším hrnci máslo a osmahněte na něm zeleninu a cibuli. Přidejte cukr a za stálého míchání nechejte zkaramelizovat. Přidejte koření, citron a minutu opékejte. Přilijte ocet a nechejte ho odpařit. Tento základ omáčky zalijte vývarem či vodou a 5 minut zvolna vařte.
  2. Do vařící omáčky přidejte kapra a duste ho asi 15 minut za občasného otáčení. Pak ho vyndejte a přimíchejte do omáčky povidla.
  3. Sušené ovoce, rozinky, mandle a ořechy vařte asi 5 minut ve vodě.
  4. Propasírujte omáčku a přidejte do ní povařené sušené ovoce i s tekutinou a zahustěte perníkem.
  5. Před podáváním kapra ohřejte v páře a přelijte ho teplou omáčkou. Jako přílohu volte houskový knedlík nebo noky.

pucalka-pecenec-vanoce-manulo

Pučálka

Pučálka neboli pálenec je další z tradičních staročeských pochoutek.

Co budete potřebovat:

  • Celý zelený nepůlený hrách
  • Máslo (pro veganskou variantu slunečnicový olej)
  • Sůl a pepř, případně i majoránku

Postup:

  1. Hrách přeberte a nechejte 24 hodin bobtnat ve vodě.
  2. Druhý den hrách propláchněte a nechejte ho v misce naklíčit. Klíčení potrvá asi 2 až 3 dny. Každý den, ráno i večer, hrách propláchněte vlažnou vodou.
  3. Po naklíčení by klíčky měly být asi 1 cm dlouhé a hrách poměrně měkký.

 Pučálku pak můžete připravit dvěma způsoby:

  • Opražte ji na mírném plamenu na másle nebo oleji.
  • Vysypejte hrách do pekáče v jedné vrstvě tak, aby se kuličky nepřekrývaly. Zakápněte olejem nebo polijte trochou másla, lehce osolte a pečte v troubě na 160 st. Při pečení hrách průběžně promíchávejte, aby se nepřipálil a pražte do zlatavé barvy asi 25 minut.

V obou případech pak hrách podle chuti dosolte, dopepřete a přidejte majoránku.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení