Vánoce zdravě, chutně a bez obžerství
Týdny nakupování, plánování, pečení, vaření, smažení a potom… Těžký žaludek a těžká hlava z toho, co se vším tím zbylým jídlem. Připomíná vám to něco? Pojďte si letos Vánoce užít zdravěji a bez plýtvání potravinami. V našem článku pro vás jako vždy máme celou řadu tipů i několik historických zajímavostí týkajících se nejen štědrovečerní večeře.
Jak nakupovat na Vánoce
Nejdřív si doma hezky sedněte a udělejte si seznam cukroví a jídla, které chcete připravit. Množství nepřehánějte – zkrátka tak, aby se vše snědlo a nebylo až příliš „popravků“. Na tomhle základě pak sestavte nákupní seznam.
Jídlo nakupujte sytí. Jak se říká: „Velké oči, skončí to v koši.“ Takže než se pustíte do brázdění uliček v supermarketu, dejte si svačinu. A ještě lépe – nakupujte potraviny z lokálních zdrojů, od českých prodejců.
Nenechte se unést množstevními slevami – ne všechny se vyplatí, a to zvlášť, pokud se jedná o jídlo s krátkou dobou spotřeby.
Doma nákup vybalte a uskladněte jednotlivé potraviny tak, aby vám vydržely co nejdéle.
Pečení vánočního cukroví
V první řadě pamatujte na to, že pečení cukroví může být společnou rodinnou aktivitou. ;-) Vytvoříte si spoustu krásný vzpomínek plných vůni a pohodových chvil. A o tom přece Vánoce jsou. Víte, že klasické drobné vánoční cukroví vzniklo až s rozvojem průmyslové výroby cukru a s moderním vybavením kuchyně – troubou? Dřív se nejvíce pekl jakýsi předchůdce perníku, jehož historii můžeme sledovat až do dob starověkého Egypta, Řecka nebo Říma. Klasický perník, jak ho známe dnes se k nám dostal až ve 14. století z Německa. Recepty se dědily z generace na generaci a jednalo se o rodinné bohatství.
Cílem pečení cukroví také není mít co nejvíc druhů. I když se říká, že bychom ho měli upéct 9 nebo dokonce 12 (jako apoštolů). Buďte u pečení kreativní – i z jednoho těsta můžete udělat několik druhů. Množství volte podle toho, kdo má co rád, a zbytečně se nepouštějte do cukroví, které je sice „tip top“, ale nikomu moc nejede.
Základem chutného cukroví jsou pak samozřejmě kvalitní suroviny, tak se raději vyhněte rychlým a levním receptům typu „lineckého z taveňáku“.
Náš tip - RAW datlové kuličky
Co budete potřebovat:
- 1 hrnek vlašských ořechů nebo mandlí
- ½ hrnku strouhané datlové pasty
- 2 lžičky kvalitního kakaa
- Trochu skořice, muškátového oříšku
Postup:
- Orestujte ořechy nebo mandle, rozmixujte je a dejte do místy.
- Přidejte k ořechům datlovou pastu, kakao a koření.
- Vše důkladně promíchejte, aby vám vznikla jednolitá hmota.
Tvarujte rukama kuličky, které můžete obalit v:
- Kakau
- Kokosu
- Skořici
- Sekaných mandlích
- Prášku z lyofilizovaného ovoce, které vám zbyl na dně sáčku.
- Nebo je také namočit do kvalitní čokolády.
Vidíte? Jeden recept a díky finální tečce dodáte tomuto cukroví hned několik barev a chutí. A jestli doma nemáte fanoušky oříšků, přidejte k datlové pastě kokosovou mouku.
Tradiční štědrovečerní večeře
Kapr v trojobalu a bramborový salát! Tohle menu na sváteční tabuli najde asi většina Čechů. I když ohledně složení toho „pravého bramborového salátu“ se dovedou vést sáhodlouhé rodinné debaty. :-)
Co nám říká historie? Dle katolíků měla být večeře na Štědrý den být postní, a proto by se o ní nemělo jíst maso běžných jatečních zvířat. Maso ryb, studenokrevných živočichů a bezmasá jídla jsou povolena. Na kapra v Česku padla volba z toho důvodu, že byl nejsnáze dostupný a nejrozšířenější, hned v závěsu za štikou. Kapra ale jedli hlavně městští a bohatí lidé, kteří si na Štědrý den dávali například i šneky nebo raky. Ti chudší jedli například houbového kubu a jako předkrm pučálku. Z německých tradic jsme pak převzali vinnou klobásu, postupně se nepohrdlo ani vepřovými řízky. To vše kvůli zesvětštění Vánoc. A přibližně v 70. let minulého století na sváteční tabuli zavítal výše zmiňovaný kapr smažený v trojobalu.
Jestli si na Vánoce chcete dopřát klasického smaženého kapra se salátem a pak to „vyběhat“, směle do toho! Jen prosím správně zpracujte spotřebovaný olej. Rozhodně ho nelijte do odpadu, po ochlazení odpadní vody v potrubí se totiž tuky sráží a dochází tak k ucpání kanalizační sítě i poškození čističek vod. Co tedy s ním?
- Vychladlý olej nalijte do PET lahve a vyhoďte do kontejneru na tuky nebo odvezte do sběrného dvora.
- Zkompostujte ho. Nelijte ho do kompostu v tekuté formě a o velkém objemu – aby nedošlo ke kontaminaci podzemních vod. Nejlépe nechejte olej nasáknout do pilin, kartonu, ubrousků a ty pak vložte do kompostu.
Pokud byste ale chtěli vyzkoušet některý z tradičních receptů naší historie, tady je máte. A pamatujte, že ryby je dobré so dopřávat nejen na Vánoce, ale v průběhu celého roku.
Kapr na černo
Tenhle recept je jeden z nejstarších, známý už ze středověku, kdy se míchaly slané a sladké chutě. A rozhodně stojí za vyzkoušení.
Co budete potřebovat:
- 2 lžíce másla
- 1 mrkev nastrouhanou
- 1 menší celer nastrouhaný
- 1 petržel nastrouhanou
- 1 cibuli nakrájenou nadrobno
- 2 lžíce cukru krupice
- Koření – 3 hřebíčky, špetku tymiánu, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 bobkový list
- 2 kolečka citronu i s kůrou
- 25 ml octa
- 4 lžíce povidel
- 100 g sušených nakrájených švestek
- 50 g mandlí nasekaných
- 50 g vlašských ořechů nasekaných
- 20 g rozinek
- 750 ml rybího vývaru nebo vody
- 6 porci osoleného kapra
- Perník na strouhání
Postup:
- Rozehřejte ve větším hrnci máslo a osmahněte na něm zeleninu a cibuli. Přidejte cukr a za stálého míchání nechejte zkaramelizovat. Přidejte koření, citron a minutu opékejte. Přilijte ocet a nechejte ho odpařit. Tento základ omáčky zalijte vývarem či vodou a 5 minut zvolna vařte.
- Do vařící omáčky přidejte kapra a duste ho asi 15 minut za občasného otáčení. Pak ho vyndejte a přimíchejte do omáčky povidla.
- Sušené ovoce, rozinky, mandle a ořechy vařte asi 5 minut ve vodě.
- Propasírujte omáčku a přidejte do ní povařené sušené ovoce i s tekutinou a zahustěte perníkem.
- Před podáváním kapra ohřejte v páře a přelijte ho teplou omáčkou. Jako přílohu volte houskový knedlík nebo noky.
Pučálka
Pučálka neboli pálenec je další z tradičních staročeských pochoutek.
Co budete potřebovat:
- Celý zelený nepůlený hrách
- Máslo (pro veganskou variantu slunečnicový olej)
- Sůl a pepř, případně i majoránku
Postup:
- Hrách přeberte a nechejte 24 hodin bobtnat ve vodě.
- Druhý den hrách propláchněte a nechejte ho v misce naklíčit. Klíčení potrvá asi 2 až 3 dny. Každý den, ráno i večer, hrách propláchněte vlažnou vodou.
- Po naklíčení by klíčky měly být asi 1 cm dlouhé a hrách poměrně měkký.
Pučálku pak můžete připravit dvěma způsoby:
- Opražte ji na mírném plamenu na másle nebo oleji.
- Vysypejte hrách do pekáče v jedné vrstvě tak, aby se kuličky nepřekrývaly. Zakápněte olejem nebo polijte trochou másla, lehce osolte a pečte v troubě na 160 st. Při pečení hrách průběžně promíchávejte, aby se nepřipálil a pražte do zlatavé barvy asi 25 minut.
V obou případech pak hrách podle chuti dosolte, dopepřete a přidejte majoránku.